Zadostna količina uravnotežene prehrane je tista, ki našemu telesu zagotavlja vse, kar potrebuje za normalno delovanje. Ker pa smo vse prevečkrat izbirčni glede hrane, lahko to vodi do pomanjkanja nujno potrebnih snovi za normalno delovanje telesa, med drugim tudi do pomanjkanja vitaminov. Da pa boste zmeraj polni energije in zdravja, si poglejmo znake, ki vas bodo opozorili, da vam primanjkuje vitaminov.

1. POMANJKANJE VITAMINA A POVROČA UTRUJENOST IN IZGUBLJANJE LAS

Znanstveniki opozarjajo, da je vitamin A ključen za normalno delovanje imunskega sistema, poleg tega pa zmanjšuje tudi pojav številnih bolezni pri otrocih. Simptomi pomanjkanja tega vitamina se kažejo pri utrujenosti, izgubljanju las, slabosti, izgubi telesne teže, suhih očeh, luščenju kože in v okužbi dihal. Večja količina pomanjkanja tega vitamina pa lahko celo privede do problemov z vidom.  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa ocenjuje, da ima pomanjkanje vitamina A, kar 190 milijonov otrok, ki so mlajši od petih let. Vitamina A boste največ našli v siru, jajcih, jetrih, v ribah in pomarančah.

2. BOLEČ TREBUH JE POGOSTO POSLEDICA POMANJKANJE VITAMINA B12

Vitamin B12 je ključno hranilo, ki je telesu potrebno za proizvodnjo rdečih krvnih celic in DNA-ja ter za ohranjanje stabilnosti živčnega sistema. Največ ga najdemo v mesu in mlečnih izdelkih. Kljub njegovi lahki dostopnosti, so pomanjkanju izpostavljeni predvsem vegetarijanci, vegani in otroci. Znaki, ki pri vašem otroku kažejo na pomanjkanje vitamina B12 vključujejo  bolečine v trebuhu, zmanjšane reflekse, nespečnost, težave pri hoji in v govoru ter neprijeten telesni vonj.

3. SLABA KONCENTRACIJA SE POVEZUJE S POMANJKANJEM VITAMINA B6

Znaki pomanjkanja vitamina B6 vključujejo drisko, anemijo, slabost in razdražljivost. Znanstveniki so ugotovili, da je pomanjkanje tega vitamina vzrok za impulzivnost, hiperaktivnost, izbruhe jeze in za druga neprimerna vedenja, predvsem pri otrocih. Vitamin B lahko nadomestite tako, da si večkrat pripravite piščanca, ribo, oreščke, jajca, mleko, sir ali fižol.

4. POGOSTO KRVAVLJENJE IZ NOSU JE ZNAK ZA POMANJKANJE VITAMINA C

Modrice so eden prvih znakov, ki opozarjajo na pomanjkanje vitamina C. Čez čas pride tudi do bolečin v sklepih, suhe kože in zmanjšanega apetita. Pogosto krvavljenje iz nosu in pogoste okužbe, lahko prav tako povežemo z pomanjkanjem tega vitamina.  Več C vitamina bomo zaužil tako, da v svojo prehrano vključimo hrano, ki je bogata s citrusi, jagodami, paradižnikom, kivijem in zeleno zelenjavo.

Večina nas premalokrat zaužije sadje in zelenjavo, zato bi morali poskrbeti, da bomo kljub  temu, vsak dan, zaužili dovolj vitaminov in mineralov, kar pa lahko dosežemo z vitaminskim prehranskim dodatkom ATHLETE MULTIVITAMIN, ki sicer ne nadomesti zdrave prehrane, vendar pa zagotovi potrebno dnevno količino vitaminov za normalno delovanje organizma.  

vitamini_športna prehrana

Save

Save

Save

Save

Save